Mire figyeljünk pácoláskor, lazúrozáskor?

Mire figyeljünk pácoláskor, lazúrozáskor?

1. Mivel a lazúrok és pácok láttatni engedik a fa felületét így annak hibát is, nem érdemes ilyen módon kezelnünk bútort ha az több helyen sérült! Léteznek ugyan úgynevezett “folyékony fa” vagy “fagitt” elnevezésű javítópaszták, de ezek is elütnek azért a fa felületétől így használatukat csak igen kis mértékben javaslom lazúrozás során.

2. Csiszolni ilyenkor is kell! Ha a bútor már vastaglazúrozva, netalán lakklazúrozva volt, akkor a teljes régi réteget el kell távolítani a csiszolás során. Nagyon kell figyelni, hogy ha lazúrozni akarunk, akkor csakis szálirányba csiszolhatunk! (tilos össze vissza, erezeten keresztbe mozgatni a csiszolót)

3. Lazúrozás, pácolás előtt is érdemes alapozni, főleg ha kültéri a bútor. Természetesen nem a hagyományos alapozókra gondolok, hanem gombaölőre, vagy UV-védelmi szerre.

3. A lazúrozásnál és pácolásnál is figyelni kell arra, hogy ne üljön meg sehol  a festék és legyen nagyon alaposan eloszlatva a felületen, mert ahová több kerül, ott sötétebb lesz a fa. Veszélyes zónák: a bútorok élei, találkozási pontok, faragványok, díszek. Különösen figyeljünk a megfolyásra, mert ha nem vesszük időben észre, azok is sötét foltot hagynak majd a bútoron.

4. Hogy mindenhol egyenletes legyen a lazúr és így a szín is, én legtöbbször így csinálom: ecsettel egyenletesen felhordom a lazúrt/pácot/bemosót, majd egy szivaccsal vagy puha ronggyal szálirányban áttörlöm. Ennél a technikánál valószínűleg többször kell ismételnünk a műveletet, viszont garantáltan nem ül meg a lazúr sehol. Lakklazúrnál a szivacsos, rongyos áttörlést elhagyom, ilyenkor puha bársonyhengerrel megyek át a felkent anyagon. (a lakklazúrnál úgy teszünk, mintha fedőfestékkel dolgoznánk)

5. A szép munka érdekében vegyünk lazúrozó ecsetet és ügyeljünk rá, hogy nagy, egyenletes mozdulatokkal dolgozzunk,lehetőleg végighúzva az ecsetet az adott részen. (tehát nem pacsamagolunk, nem ütögetjük a festéket és nem hordjuk fel kis részenként) Szintén nem hordjuk fel a pácot és a lazúrt száliránnyal keresztben. Vagyis: szálirányban festünk.



 


forrás: http://akicsihaz.hu/2014/10/hogyan-pacolj-lazurozz-helyesen.html

LépcsőlapKerítéslécHomloklapKapaszkodó
Copyright Fa-Terem Faárubolt © 2024
Created by Ricci

PayPal PayPal PayPal PayPal PayPal Shipping