Mi is az Akác?

Mi is az Akác?

Az akác lakásunk, kertünk gyönyörű dísze lehet, mint bútor, dekoráció, de mi is ez a növény?

Itt nálunk is láthatod a termékeknél, hogy készíthető belőle kerítés, lépcsőlap, asztal, de igazából bármi. Az akác szép, tartós, ezért szeretjük


Az akác egyike azoknak a fafajoknak, amelyek erdeinkben és fásításainkban a legnagyobb területet foglalják el. Hazánkban jelenleg közel 350 ezer ha-t borít akác, azonban az előrejelzések alapján az új erdőtelepítéseknek már várhatóan több mint 30%-át akácosok alkotják. Alföldi területeken jelentős mértékben elősegítették elterjedését fájának előnyös fizikai tulajdonságai, igen tartós volta és sok tekintetben könnyű megmunkálhatósága.

 

Termesztés


Állománynevelés szempontjából az akác hazai viszonyaink között kultúrfajnak tekintendő. Ezért eredményes nevelése igen belterjes, gyakran visszatérő és egyedi elbíráláson alapuló munkát igényel. A nevelési munka ilyen módozatát az akác sajátos tulajdonságai követelik meg, amely tulajdonságok egyszersmind meg is szabják a nevelővágások által elérni kívánt célokat.

 

Az akác nálunk gyorsan növő fafajnak számít, és ez a tulajdonsága követeli meg a gyakori visszatérést. Olyan rendkívüli mértékben fényigényes, hogy oldalárnyék hatására a korona azonnal reagál: megszünteti oldalirányú terjeszkedését és az árnyékba jutott alsó ágak elszáradnak. Oldalirányú megvilágításban hatalmas koronát fejleszt, amely igen alacsonyról kezdődik, ennek következtében a törzs rendkívül rövid lesz. Az ilyen fákon a korona ágai, főleg az alsó ágak annyira megvastagodnak, hogy vastagságban fölveszik a versenyt a csúcshajtásból nőtt ágakkal, a törzs tehát a szó szoros értelmében szerteágazik. Az akácnak ez a tulajdonsága adja a legtöbb és a legnehezebben megoldható gondot az erdőnevelőnek.

 

Neki kell megtalálnia jóformán állományonként az oldalmegvilágításnak azt a helyes mértékét, amikor a törzs magassági növekedése még számottevően nem csökken, nem képződik törzselágazódás, és mégis olyan méretű korona fejlődik, amely képes elegendő vastagsági növekedést biztosítani a törzs számára.

 

Felhasználása

 

Manapság már számos területen alkalmazhatjuk, nagyon elterjedt a kertépítők körében, játszóházakat, homokozókat, libikókát hoznak létre. Az építőiparban is nagyon jól fel lehet használni, például csodálatos teraszokat lehet létrehozni a segítségével, de akár kerti illetve beltéri bútorokat is alkothatunk könnyedén. 

forrás: Agrárágazat

LépcsőlapKerítéslécHomloklapKapaszkodó
Copyright Fa-Terem Faárubolt © 2018
Created by Ricci

PayPal PayPal PayPal PayPal PayPal Shipping